Frequently Asked Questions (FAQ)
Heb je een vraag?
Misschien vind je het antwoord al op deze pagina, waar we de meest gestelde vragen hebben verzameld.
Staat jouw vraag er niet bij? Geen probleem! Je kunt ons altijd een bericht sturen via MijnStienstra, het contactformulier, bellen of chatten.
We zijn doordeweeks telefonisch bereikbaar van 08:00 tot 17:30 uur. Liever chatten? Dat kan elke dag van 08:30 tot 23:00 uur via het pop-upvenster rechtsonder op de website.
- Huurbetaling
- Huurcontract
- Huuropzegging
- Klachten
- Klantportaal
- Reparatieverzoek, woningaanpassing en storingen
- Service- en stookkosten
- Verduurzaming
Huurbetaling
Je kunt eenvoudig een betalingsregeling aanvragen via MijnStienstra. Ga naar Financieel > Betalingsregeling. Heb je hulp nodig? Onze administratie helpt je graag verder.
Je betaalt de maandhuur aan het einde van de maand vóór de huurperiode, zodat het bedrag op de 1e dag van de maand binnen is. De meeste huurders kiezen voor automatische incasso: je geeft eenmalig een machtiging en het huurbedrag wordt maandelijks automatisch afgeschreven. Deze machtiging stopt zodra je deze zelf intrekt of wanneer je huurovereenkomst eindigt.
Wil je de huur liever handmatig betalen? Dit kan eenvoudig via iDEAL in je eigen MijnStienstra omgeving. Wil je overstappen naar automatische incasso? Vraag dan een SEPA-machtiging aan via een contactmoment in MijnStienstra en kies Financieel > Automatische incasso.
Heb je vragen of hulp nodig? Onze administratie helpt je graag verder.
Je kunt je rekeningnummer voor automatische incasso eenvoudig wijzigen via MijnStienstra. Ga naar Financieel > Rekeningnummer incasso aanpassen. Kom je er niet uit? Onze administratie helpt je graag verder.
Heb je moeite om je huur niet of niet op tijd te betalen of verwacht je betalingsproblemen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op, zodat we samen een oplossing kunnen vinden en verdere achterstanden voorkomen. Maak een contactmoment aan via MijnStienstra en kies Financieel > Huurbetaling. Hoe eerder je contact opneemt, hoe sneller we je kunnen helpen.
Heb je vragen of hulp nodig? Onze administratie staat voor je klaar.
Betalingsachterstand? We helpen je graag verder!
Heb je de huur nog niet betaald? Geen zorgen, je ontvangt eerst een herinneringsmail. Betaal zo snel mogelijk of plan een contactmoment in via MijnStienstra en kies vervolgens Financieel > Huurbetaling.
Blijft de achterstand langer dan 30 dagen openstaan? Dan zijn we wettelijk verplicht dit te melden bij de gemeente. Zij nodigen je uit voor een gesprek over mogelijke ondersteuning bij je financiën.
Als een incassopartner wordt ingeschakeld, kunnen er extra kosten bijkomen. Bij een langdurige betalingsachterstand kan dit zelfs leiden tot een juridische procedure, met als uiterste gevolg de beëindiging van je huurovereenkomst en ontruiming van de woning. Dat willen we natuurlijk voorkomen!
Heb je moeite om je financiën op orde te krijgen? Er zijn verschillende instanties die je hierbij kunnen helpen, zoals de gemeente, budgetbeheerders of schuldhulpverleners. Wacht niet te lang en neem op tijd contact met ons op – we denken graag met je mee!
Huurcontract
Je kunt een verhuurdersverklaring aanvragen door een contactmoment aan te maken via MijnStienstra. Kies vervolgens Contract > Verhuurdersverklaring. We zorgen ervoor dat je de verklaring binnen 3 werkdagen ontvangt.
Wil je je huur opzeggen? Ga dan naar de pagina huur opzeggen voor alle informatie en om eenvoudig je verzoek in te dienen. We helpen je graag verder.
Een woning mag alleen gedeeld worden met iemand waarmee je een aantoonbaar duurzaam huishouden voert.
Gaan jullie samenwonen? Dan kun je een verzoek indienen om je partner toe te voegen aan het huurcontract. Maak een contactmoment aan via MijnStienstra en kies Contract > Wijzigingen huurovereenkomst.
Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan wordt je partner automatisch medehuurder. Geef alleen de gegevens van je partner aan ons door via een contactmoment in MijnStienstra en kies Contract > Wijzigingen huurovereenkomst.
Voor woningdelers zonder liefdesrelatie is het helaas niet mogelijk om een medehuurder toe te voegen aan het contract.
We begrijpen dat dit een lastige periode voor je kan zijn en we staan klaar om je te helpen.
Blijft één van jullie in de woning? Maak dan een contactmoment aan via MijnStienstra en kies Contract > Wijzigingen huurovereenkomst om een verzoek in te dienen voor eenzijdige opzegging van de huur. Voeg hierbij een ondertekend document van beide huurders toe, waarin duidelijk staat voor wie de opzegging geldt. Wij beoordelen of de achterblijvende huurder de huur zelfstandig kan betalen. Hiervoor vragen we een kopie van het legitimatiebewijs en drie recente loonstroken op. Als de beoordeling positief is, passen we het huurcontract aan.
Als je nog binnen de eerste huurperiode van 3 jaar zit, blijven beide huurders hoofdelijk aansprakelijk voor de huurovereenkomst. Na deze periode kun je samen een schriftelijk verzoek indienen om een huurder van het contract te laten verwijderen.
We helpen je graag verder.
De personen die het huurcontract ondertekenen, moeten ook daadwerkelijk in de woning wonen. Na de verhuizing is het belangrijk dat alle bewoners, inclusief de ondertekenaars van het contract, zich inschrijven op het nieuwe adres bij de Gemeentelijke Basisadministratie.
Huuropzegging
Na je huuropzegging neemt onze rayonmanager binnen enkele dagen telefonisch contact met je op om een afspraak voor de vooroplevering in te plannen. Tijdens deze afspraak bespreken we samen hoe de woning bij de eindoplevering en sleuteloverdracht moet zijn. Dit kan per woning verschillen, dus we maken altijd duidelijke en persoonlijke afspraken.
Je kunt je huur eenvoudig opzeggen via je MijnStienstra omgeving. De huuropzegging kan per de 1e of de 15e van de maand, met een opzegtermijn van één maand.
Of je huurwoning te koop is, hangt af van de woning. Wil je dit graag weten? Maak dan een contactmoment aan via MijnStienstra en kies Overig > Kopen. Onze medewerkers van het KCC bekijken het voor je en nemen snel contact met je op.
Klachten
Als je overlast of hinder ervaart, kun je proberen je buren hier zelf op aan te spreken. Vaak is een goed gesprek de snelste en beste oplossing. Kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met onze afdeling Algemene Zaken via algemenezaken@stienstra.nl.
Afhankelijk van de situatie willen we je erop wijzen dat het niet binnen onze rol als verhuurder ligt om sociaal-maatschappelijke problemen, zoals burenruzies, op te lossen. In dat geval kun je het beste de hulp inroepen van specialisten die zich richten op het herstellen van burenrelaties, zoals de wijkagent of buurtbemiddeling via de gemeente. Deze partijen kunnen samen met beide partijen afspraken maken voor een prettige en leefbare woonsituatie.
Is de overlast ernstig of maakt de situatie je onveilig? Neem dan direct contact op met de politie via 0900-8844.
In het kader van de Wet goed verhuurderschap heeft elke gemeente een meldpunt voor ongewenst verhuurgedrag. Hier kun je terecht met vragen of klachten over het gedrag van de verhuurder.
Klantportaal
Reparatieverzoek, woningaanpassing en storingen
Wil je een reparatieverzoek indienen? Ga dan naar de pagina Stienstra Reparatieverzoek. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt en kun je eenvoudig je verzoek indienen. We helpen je graag verder.
Voor groot onderhoud, zoals schilderwerk, dakherstel of een nieuwe keuken, kunt u eenvoudig een verzoek indienen via MijnStienstra. Maak een contactmoment aan en selecteer daarna de optie Groot onderhoud > Renovatie.
Voor spoedeisende storingen kun je 24/7 contact met ons opnemen via 045-5718595. Spoedeisende storingen zijn bijvoorbeeld een kapotte verwarming, gebrek aan (warm) water, een gaslek, waterlekkage of grote glasbreuk. We staan altijd voor je klaar.
Je kunt aanpassingen aan de binnenzijde van je huurwoning doen zonder toestemming, zolang deze geen gevaar, overlast of hinder voor anderen of de verhuurder veroorzaken.
Houd er wel rekening mee dat de woning bij het einde van de huurperiode in de oorspronkelijke staat moet worden teruggebracht. Als dit niet het geval is bij de eindoplevering, kunnen we kosten aan je doorberekenen.
Voor sommige veranderingen of aanpassingen aan je woning heb je schriftelijke toestemming van de verhuurder nodig.
Je kunt deze toestemming eenvoudig aanvragen via MijnStienstra.
We verwijzen je graag naar de pagina woning zelf aanpassen, waar je alle benodigde informatie vindt en je verzoek snel kunt indienen.
Voor kleinere klusjes ben je zelf verantwoordelijk. Dit betreft bijvoorbeeld het vervangen van een toiletbril, reparatie of vervanging van een deurbel, het verwijderen van schimmel. In het bijgevoegde document vind je een overzicht van de taken die onder jouw verantwoordelijkheid vallen.
Extra informatie over onze onderhoudsvoorwaarden vindt je via ons Informatieboek en in het overzicht Onderhoudsverplichting van de verhuurder en huurder, dat ook beschikbaar is via MijnStienstra. Voor grotere onderhoudswerkzaamheden kun je bij ons terecht. Wij zorgen ervoor dat alle reparaties snel en professioneel worden uitgevoerd, zodat jij zonder zorgen van je huis kunt genieten.
Service- en stookkosten
Je ontvangt de servicekostenafrekening in het jaar na het kalenderjaar waarin je huurcontract is beëindigd. De afrekening geldt alleen voor de periode waarin je de woning bij Stienstra huurde.
Elke maand betaal je een voorschot op de servicekosten en ontvang je jaarlijks een afrekening van Stienstra over het voorgaande jaar. Op de afrekening zie je wat je aan voorschot hebt betaald en wat de werkelijke kosten waren. Zo kun je eenvoudig controleren of alles correct is berekend en of er nog iets verrekend moet worden. Soms krijg je geld terug, soms moet je bijbetalen. Goed om te weten: je betaalt altijd voor de werkelijke kosten, en het voorschot wordt daarop verrekend.
Je kunt hiervoor eenvoudig een verzoek indienen bij Stienstra via MijnStienstra. Maak een contactmoment aan en kies de optie Overig > Afrekening stook- en servicekosten.
Wij streven ernaar om de jaarlijkse afrekening vóór 1 juli te versturen. Helaas hebben wij niet altijd volledige controle over de planning, omdat we afhankelijk zijn van leveranciers zoals water- en energiebedrijven. We kunnen pas een definitieve afrekening opstellen wanneer alle benodigde gegevens compleet bij ons binnen zijn.
In je huurcontract en de afrekening van de servicekosten vind je een overzicht van alle kosten die bij je in rekening worden gebracht. Een gedetailleerde specificatie is ook beschikbaar op MijnStienstra.
Verduurzaming
Als de zonnepanelen door Stienstra zijn geïnstalleerd kun je de storing eenvoudig melden via MijnStienstra. Maak een contactmoment aan en kies de optie Verduurzaming > Zonnepanelen storing.
Het opzoeken van je energielabel is snel en eenvoudig. Bezoek daarvoor de website https://www.energielabel.nl/, of vraag je energielabel aan via MijnStienstra. Maak een contactmoment aan en kies de optie Verduurzaming > energielabel.